Nog even en dan ga ik op buitenlandse stage.
Als deze kans om naar het buitenland te gaan je als het ware in de schoot wordt geworpen waarom zou je dan niet meteen naar de andere kant van de wereld afreizen? Voor mij is Nieuw Zeeland dan ook 'the place to be'.
Ik ga 2 stages lopen in Nieuw Zeeland. De eerste 6 weken durende stage zal ik lopen op een grote melkveehouderij in Norsewood. Mijn tweede stage is nog een verrassing.
Abel Janszoon Tasman |
James Cook was de eerste Brit die aan land kwam in 1769. Engeland zag vele mogelijkheden en een mooie toekomst in Nieuw Zeeland en maakten uiteindelijk een Britse kolonie van Nieuw Zeeland. De Maori kregen na verloop van tijd dezelfde rechten als de Britten en erkende ook hun grond. Hierdoor ontstonden er later hele grote problemen en dat is een van de redenen geweest dat Nieuw Zeeland onafhankelijk werd verklaard in 1947.
De Britten namen ook ‘Hello’ en ‘Goodbye’ mee naar Nieuw Zeeland en zo werd Engels de tweede officiële taal van Nieuw Zeeland.
Nieuw Zeeland in kaart |
Honderd miljoen jaar geleden werd Nieuw Zeeland gescheiden van het Australische gedeelte van het continent Gondwana. Door deze scheiding kwam Nieuw Zeeland op de grens van de twee grootste tektonische schollen ter wereld te liggen. Het Noordereiland en het westelijke deel van het Zuidereiland liggen op de Australische schol en het oostelijke en zuidelijke deel van het Zuidereiland liggen op de Pacifische schol.
Door de beweging van de schollen ontstond het gebergte op het Zuidereiland. Het meeste gebergte op het Noordereiland daarentegen zijn gevormd door vulkanen.
Het hoogste punt van Nieuw Zeeland bevindt zich op het Zuidereiland. Dit is namelijk Mount Cook (3764 meter)
De Hoofdstad van Nieuw Zeeland is Wellington. Eerst was het nog Auckland, maar dit is veranderd in 1865.
Nieuw Zeeland hoort samen met Australië, dat nu op 2200 km afstand ligt, bij het werelddeel Oceanië. De twee landen worden gescheiden door de Tasman-zee.
Het land bestaat uit het Noordereiland (115.000 km²), het Zuidereiland (151.000 km²), Stewerteiland (1735 km²), de Chathameilanden (963 km²) en nog een aantal kleine onbewoonde eilanden ( ongeveer 320 km²).
Het grote water wat het Noorder- en Zuidereiland scheidt wordt de Straat van Cook genoemd en de Straat Foveaux ligt tussen het Zuidereiland en Stewerteiland in.
Nieuw Zeeland is van punt tot punt 1600 km lang. Dit maakt dat Nieuw Zeeland wel acht keer groter is dan Nederland.
Klimaat
Het meest opvallend aan het klimaat in Nieuw Zeeland is dat het precies het tegenovergestelde is van Nederland. Als het in Nederland zomer is, is het in Nieuw Zeeland winter.
Nieuw Zeeland kent twee verschillende klimaten: van het noorden tot Auckland valt het klimaat onder subtropisch en rest van het land heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent lange warme zomers en zachte winters.
In de lente en in de herfst bevat de meeste neerslag. Gemiddeld 2375,4 mm per jaar.
Hoe hoger je komt hoe kouder het wordt. In het gebergte komen frisse zomers en erg koude winters voor. Op de hoogste bergtoppen ligt eeuwige sneeuw en deze bergen zijn ook perfect om een heerlijke wintersportvakantie te hebben.
Demografie
In totaal wonen er ongeveer 4.290.347 mensen in Nieuw Zeeland.
De meeste mensen, zo’n 70%, woont op het Noordereiland. Dit komt vooral door Auckland, hier wonen al ongeveer 1 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid rekent ongeveer 14 inwoners per km². Je zou dan bijna denken dat Nederland overbevolkt is met een volksdichtheid van 452 inwoners op één km².
Bevolkingsgroepen
Zoals we weten leven er niet alleen nog maar Maori’s in Nieuw Zeeland. Het aantal Maori’s neemt nog steeds toe door de hoge geboortecijfers en goede leefomstandigheden, maar het aantal rasechte Maori’s daalt door gemengde huwlijken. Het totaal aantal Maori’s bedraagt nog maar 14% van de totale bevolking.
Het grootste gedeelte van de bevolking is van Europese afkomst (75%). De groep wordt ook wel Pakeha genoemd. Het grootste deel van de Pakeha is van Britse afkomst. Dit komt vooral doordat in 1974 zonder pardon naar Nieuw Zeeland mochten emigreren.
De overige bevolking bestaat uit immigranten uit Polynesië (5,3%) en Azië (4,5%). Deze immigranten komen voornamelijk naar Nieuw Zeeland in de hoop een beter bestaan op te bouwen.
Leeftijd
0-14 jaar: 20,4% (mannen 448.106/vrouwen 426.348)
15-64 jaar: 66,4% (mannen 1.426.595/vrouwen 1.420.643)
65 jaar en ouder: 13,3% (mannen 260.454/vrouwen 308.201)
15-64 jaar: 66,4% (mannen 1.426.595/vrouwen 1.420.643)
65 jaar en ouder: 13,3% (mannen 260.454/vrouwen 308.201)
In Nieuw Zeeland is geen vergrijzing zoals je aan de bovenstaande getallen kunt zien.
De gemiddelde leeftijd van de Nieuw Zeelanders ligt op 80,6. Dit gemiddelde ligt, met maar 0,1, verschil erg dicht bij de Nederlandse levensverwachting. De vrouwen worden in Nieuw Zeeland ongeveer 82,6 jaar en de mannen worden ongeveer 78,6 jaar.
Bevolkingsgroei
Nieuw Zeeland heeft een geboortecijfer van maar liefst 13,68 geboortes/1000 inwoners, dit is erg hoog.
Het sterftecijfer ligt een stukje lager op 7,15 doden/1000 inwoners. Een andere post in de bevolkingsgroei zijn de immigranten. Er komen gemiddeld 2,23 immigranten/1000 inwoners naar Nieuw Zeeland.
Al deze gegevens komen op een bevolkingsgroei van 0,882%
Bevolkingsgroei Nieuw Zeeland |
De Maori zijn grotendeels aangesloten bij de christelijke kerk. Ze zijn zowel aangesloten bij de protestantse kerk als bij kerken met hun eigen vorm van het christendom: Ratana- en Ringatugeloof.
80% van de totale bevolking in Nieuw Zeeland is gelovig.
In het hoger onderwijs kunnen de studenten kiezen uit;
- Universiteiten: de universiteiten zijn vooral te vinden in de grotere steden, zoals Auckland. Hier ligt de grootste universiteit van Nieuw Zeeland. Er wordt op hoog niveau les gegeven en daarom zijn er ook veel internationale studenten. Om binnen te komen in een universiteit moeten de studenten geslaagd zijn op het hoogste niveau van de middelbare school.
- Polytechnics: dit zijn scholen voor het Hoger Beroepsonderwijs. Ze zijn te vergelijken met de hoge scholen hier in Nederland en zijn te vinden in heel Nieuw Zeeland.
- Colleges of Education: de colleges of education zijn de lerarenopleidingen. Deze opleidingen zijn erg belangrijk en streng door het feit dat onderwijs zo belangrijk in Nieuw Zeeland is. De naam ‘colleges of education’ wordt beschermd door het parlement. Alleen universiteiten en hogescholen van onderwijs mogen zo worden genoemd.
- Wananga: dit is een op Maori gerichte universiteit. Deze scholen zijn net als andere universiteiten, alleen wordt hier de Maori cultuur toegepast. Het is overigs niet verplicht om een Maori te zijn om te worden toegelaten.
- Private Training Establishments: dit zijn de beroepscursussen op hoger niveau. De studenten worden getrained in ICT, gezondheidszorg, handelszaken enz. Het doel van deze cursussen is om zo snel mogelijk aan werk te komen.
Het onderwijs is tussen de 6 en 16 jaar verplicht en gratis, maar de kinderen gaan meestal al vanaf hun 5e naar school. De kinderen en ouders kunnen kiezen tussen drie verschillende soorten scholen; overheidsscholen, particuliere scholen of geïntegreerde scholen.
Flora
De flora in Nieuw Zeeland is zeer gevarieerd en heeft zo zijn eigen karakter gecreëerd. Gelukkig is het wel zo dat je de inheemse bomen kunt scheiden van ‘buitenlandse’ bomen. De buitenlandse bomen verliezen namelijk al hun bladeren in de winter terwijl de inheemse bomen altijd groen blijven. De bekendste boom in Nieuw Zeeland is de Kauri. Deze boom heeft maar liefst 800 jaar nodig om te volgroeien en dan is deze grote boom ongeveer 50 meter hoog en 13 meter dik.
Het nationale symbool is het blad van de Koningsvaren. Deze is aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant zilverkleurig.
Fauna
De Kiwi |
Wie denkt nu niet meteen aan de Kiwi als je Nieuw Zeeland hoort.
En nee, niet het fruit, maar de vogel.
Deze bijzondere vogel is de bekendste van Nieuw Zeeland en ook 1 van de symbolen. Deze vogel is een beetje dom geweest in de evolutie. Hij heeft namelijk geen vleugels. Dit is een van de redenen waardoor de kiwi op de rode lijst van vogels staat.
Buiten landdieren zijn er ook mooie zeedieren te vinden. In en rondom het water vind je onder andere walvissen, dolfijnen, pelsrobben en zeeleeuwen. Deze zeedieren zijn een enorme trekpleister voor toeristen, vooral de walvissen en dolfijnen.
De meest voorkomende walvissen zijn de potvissen en bultruggen. Deze zul je vooral tegenkomen bij de oostkust van het Zuidereiland.
In de categorie dolfijnen zul je de Orka aantreffen. Dit is de grootste dolfijnensoort ter wereld en is te herkennen aan zijn zwarte kleur en witte vlekken achter de ogen.
Naast de Orca heb je ook nog de Flipper-versie van de dolfijn ofwel de Bottlenose dolfijn. Deze dolfijnen hebben een iets vriendelijker karakter en er wordt daardoor veel mee gezwommen.
Cultuur
De Maori cultuur wordt weer erg goed in tact gehouden in Nieuw Zeeland. De cultuur was een paar jaren een beetje verwaterd, maar nu vindt er een soort inhaalrace plaats. Deze inhaalrace wordt ook wel de Maoritanga genoemd. De typische tatoeages worden weer met trots gedragen en overal uit zich de cultuur in zang, dans, taal en plaatsnamen. Zelfs bij sport, zoals Rugby wordt er met een traditionele Maori oorlogsdans geopend. (zie filmpje: All Blacks; haka)
Toen de Maori’s nog in Pa’s (versterkte dorpen) woonden leefden ze erg in klassen, maar nu is er meer gelijkheid doordat de Maori meer geïntegreerd is in de Nieuw Zeelandse cultuur. Tegenwoordig is Maori zijn een individuele keuze. Veel mensen verklaren zichzelf tot Maori, omdat ze volbloed Maori er bijna niet meer is.
Taal
De Maori taal was de eerste officiële taal van Nieuw Zeeland. Mede door de Maoritanga wordt deze weer in ere hersteld. De taal wordt door familie doorgegeven en er is nu zelfs onderwijs in.De taal lijkt vrij simpel omdat het minder letters heeft dan ons eigen alfabet. Het Maori alfabet heeft maar 15 letters: A, E, I, K, M, N, O, P, R, T, U, W, NG en WH. Het Maori kan alleen erg moeilijk zijn in de uitspraak. Het komt vooral doordat een letter vaak wordt beïnvloed door de letter die er na komt, maar als je een woord in lettergrepen verdeeld zal het makkelijker gaan.
Religie
Maori tatoeages |
Mythes en legendes spelen ook een grote rol in het Maori geloof.
Het ontstaan van de aarde is een iets ander verhaal dan in ons geloof. Zij geloven namelijk dat er eerst een niets was ( Te Kore), na 9 periodes van deze Te Kore kwam de zonsopgang (Te Ata). Uit de duisternis ontstond de hemelvader ( Ranginui) en Moeder Aarde (Papatuamaku). Deze twee kwamen bij elkaar en kregen veel kinderen en deze kinderen maakten de wereld tot wat hij nu is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten